donderdag 18 maart 2010

Gevarieerde voeding versus voedingssupplementen

De heersende gedachte is dat we voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen als we gezond eten en dat suppletie daarom onzin is. Ik wil daar graag 3 argumenten tegenin brengen:

1) We weten het wel maar we doen het niet.
In de laatste Nederlandse voedingsconsumptiepeiling die ik ken (in 2003 onder jongvolwassenen) staat dat slechts 4% de 400 gram groente en fruit haalt en dan is vruchtensap meegerekend! Dit leidt tot een lagere inname aan foliumzuur, calcium en ijzer dan aanbevolen bij de gemiddelde vrouw en zowel mannen als vrouwen krijgen gemiddeld te weinig vitamine E binnen.

2) Door het intensievere gebruik van landbouwgrond bevatten de gewassen minder gezonde stoffen.
De hoeveelheid mineralen in groente en fruit wordt in Engeland al sinds de jaren ‘40 bijgehouden en alleen al tussen 1978 en 1991 daalde calcium in groente met 40% en magnesium met 33%. En zo zijn er nog veel meer verontrustende cijfers over de achteruitgang van de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding.

3) ADH is gericht op preventie, niet op Quality of Life. Bovendien zijn de aanbevolen hoeveelheden in ontwikkeling.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheden die door officiƫle instanties worden aangegeven zijn voornamelijk gebaseerd op het voorkomen van gebreksziekten zoals scheurbuik. Er komt meer en meer bewijs dat hogere hoeveelheden dan deze minima leiden tot een nog beter gezondheid. Zo is de aanbevolen hoeveelheid vitamine D en calcium onlangs nog door de Gezondheidsraad verhoogd voor bepaalde bevolkingsgroepen en ik denk dat die trend zich nog wel een paar decennia zal voortzetten. Bij omega-3-vetzuren is de ADH trouwens ook verhoogd omdat uit onderzoek bleek dat de kans op hart- en vaatziekten significant afneemt.

Ik denk zelf ook dat de juiste hoeveelheden vitaminen en mineralen uit voeding krijgen de beste oplossing is en hoop zeker dat meer en meer mensen zo’n voedingspatroon kunnen opbrengen, maar makkelijk is het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten