woensdag 31 maart 2010

Hebben Greenfoods de toekomst?

Zoals wellicht bekend maakt het pakket aan restrictieve Europese maatregelen het in de toekomst misschien wel heel lastig om een uitgebreid scala aan vitaminen, mineralen en andere micronutriënten in voldoende mate binnen te krijgen in tabletvorm. Mogelijkerwijs kan gedroogd, geconcentreerd en tot poeder vermalen biologisch groente, fruit en andere gezonde voeding dan uitkomst bieden, het zogenaamde Greenfood.

Greenfoods zijn dus eigenlijk geen voedingssupplementen maar geconcentreerde voeding. Hiervoor worden natuurlijk alleen supergezonde groenten en andere voeding gebruikt, daarom heet het ook wel superfood. De basis bestaat vaak uit grassoorten en algen zoals gerstegras, tarwegras, spirulina en chlorella. Dit wordt aangevuld met groenten, fruit en soms met enzymen, vezels, groene thee, etc. Greenfoods worden al jaren in Nederland en elders verkocht.

In augustus 2008 onderzocht de consumentenbond de gezondheidsclaims van greenfoods op basis van een literatuurstudie. Natuurlijk hadden ze er weer van alles op aan te merken. Er werd bijvoorbeeld bij sommige producten verwezen naar studies waarin één van de ingrediënten onderzocht werd in plaats van het product als geheel. Dat laatste zou natuurlijk ideaal zijn maar ik vraag me af of de overheidsvisie dat gevarieerde voeding voldoende vitaminen en mineralen bevat wel de uitkomst is van een dubbelblind, gerandomiseerd en placebogecontroleerd onderzoek met gevarieerde voeding!

Wat wellicht nog belangrijker is om te realiseren is dat de bevolking niet gevarieerd eet en geconcentreerde voeding dus een belangrijke aanvulling kan zijn. Ik heb het al eerder genoemd, maar in de laatste Nederlandse voedingsconsumptiepeiling (2003) is vastgesteld dat geen van de deelnemers de aanbevolen 200 gram groente haalde en slechts 2% haalde 150 gram. Als men vruchtensap meetelt haalt 4% 400 gram groente en fruit! Er zijn in die peiling ook een aantal voedingsstoffen gemeten; jonge vrouwen krijgen gemiddeld minder ijzer, foliumzuur en calcium via hun voeding dan wordt aanbevolen door de bovendien conservatieve overheidsinstanties. Voor vitamine E geldt dit voor zowel vrouwen als mannen. Dit lijkt een logische aanleiding om het gebruik van greenfoods aan te moedigen.

Greenfoods versus multi’s
Er zijn experts die sterk geloven in voordelen van Greenfoods boven een normale multi. Dit omdat een sinaasappel meer gezonde voedingsstoffen bevat dan enkel vitamine c. Dat soort ontdekkingen hebben de laatste decennia zeker plaatsgevonden, bijvoorbeeld bioflavonoïden. En misschien zijn er nog wel voedingsstoffen die nog niet ontdekt zijn. Een interessant onderwerp om eens te googelen in dit kader is salvestrolen.

Europese regelgeving
Zoals gezegd heeft de European Food Safety Authority tal van maatregelen op de agenda die een geïnformeerde keuze voor gezonde voedingssupplementen steeds moeilijker zullen maken. Uitleggen hoe greenfoods bijdragen aan de gezondheid zal op den duur haast onmogelijk zijn, dat geldt overigens voor de meeste voedingssupplementen. Een andere beperking, dat er steeds minder verbindingen zijn toegestaan in supplementen, zal nagenoeg geen problemen opleveren
voor greenfoods (in tegenstelling tot multi’s, etc.). Tot slot dreigt er nog een te lage vaststelling van de maxima voor vitaminen en mineralen. Omdat greenfoods veelal lager gedoseerd zijn maar het juist van de compleetheid en synergie van het scala aan voedingsstoffen moeten
hebben, biedt dit voor deze categorie een uitstekend perspectief. En u kunt natuurlijk vrij eenvoudig een extra schep door uw shake gooien!

Misleiding
Ik heb me ook enigszins verdiept in de greenfoods die momenteel op de markt zijn en wil u waarschuwen voor een aantal zaken die de kostprijs van greenfoods aanzienlijk terugbrengen maar daarmee de kwaliteit helaas ook! Het is van belang dat een product biologisch
is om residuen van pesticiden en dergelijke uit te kunnen sluiten. Vriesdrogen is veel beter dan luchtdrogen voor het behoud van de fytonutriënten. Veel van de onderzochte producten bevatten ingrediënten die nou niet bepaald bekend staan als ‘superfood’ maar wel lekker goedkoop zijn, zoals biergist, rijstzetmeel of granen. Een echt goede greenfood bevat helemaal niet van dit soort vulstoffen.

Conclusie
Het zou zo maar kunnen dat greenfoods dé toekomst hebben. Mogelijk worden ze door de Europese regelgeving een cruciaal voedingssupplement voor mensen die hun gezondheid willen ondersteunen met voedingssupplementen. Als we kijken naar het huidige voedingspatroon kunnen ze in ieder geval voor bijna iedereen een zeer belangrijke dagelijkse aanvulling zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten