woensdag 5 mei 2010

voedingssupplementen, homeopathische middelen en geneesmiddelen

Veel mensen die me vragen wat voor werk ik doe, weten eigenlijk niet precies het verschil tussen voedingssupplementen, homeopatische middelen en medicijnen. En dat is niet zo vreemd want het verschil is subtieler dan je denkt.

Medicijnen
Op het eerste oog zou je misschien denken dat medicijnen chemische uitvindingen zijn, voedingssupplementen stoffen uit de natuur zijn en homeopatische middelen daar een verdunde vorm van zijn. Maar in den beginne waren medicijnen logischerwijs ook allemaal natuurlijke middelen, zo waren de voorlopers van aspirine als pijnstiller zo'n 4000 jaar geleden wilgenbladeren. In de loop der tijd ging men op zoek naar de werkzame stof in zo'n middel om het gemakkelijker en geconcentreerder te kunnen toedienen, op een gegeven moment kon het ook chemisch gemaakt worden en daarna probeerde men aanpassingen te maken om bijvoorbeeld de bijwerkingen te verminderen. Tegenwoordig zijn die aanpassingen cruciaal voor het verkrijgen van een patent en dus voor het verdienen van ontzettend veel geld. En als er zoveel geld mee gemoeid is dan leidt dat helaas altijd tot het manipuleren van onderzoeksresultaten. Zo zijn er tegenwoordig veel medicijnen met ernstige bijwerkingen en twijfelachtige werkzaamheid. Ik probeer dan ook zo min mogelijk medicijnen te gebruiken.

Homeopathische middelen
Homeopathische middelen zijn natuurlijke middelen die zeer sterk verdund zijn en die gekoppeld zijn aan een theorie over het potentiƫren van de verdunning. De oorspronkelijke natuurlijke bron kan heel goed ook in een medicijn of voedingssupplement voorkomen, dat staat los van de homeopatische filosofie. Veel mensen zeggen dat ze er baat bij hebben. In ieder geval is de kans op bijwerkingen heel klein.

Voedingssupplementen
De oorspronkelijke gedachte bij voedingssupplementen is dat we met het moderne dieet en de moderne landbouw en veeteelt belangrijke voedingsstoffen niet in de juiste hoeveelheid binnenkrijgen. De kun je dan aanvullen in geconcentreerde vorm. Bijna alle vitamine C in de winkel wordt trouwens gewoon in de fabriek chemisch gemaakt en heeft geen relatie tot fruit. Maar de molecuul is wel identiek aan de molecuul in de natuur en zoals die vroeger in grote mate in ons dieet voorkwam. Het idee dat je bepaalde klachten kunt verhelpen met voedingssupplementen komt voort uit de gedachte dat je een tekort hebt aan een specifieke stof. Dat is op zich natuurlijk redelijk eenvoudig vast te stellen met een bloedonderzoek bijvoorbeeld. Je kunt je voorstellen dat de kans op bijwerkingen veel kleiner is als je bepaalde voedingsstoffen in hogere dosering inneemt om een tekort weg te werken. Misschien moet je het hooguit langzaam opbouwen, ervan uitgaande dat je er niet overgevoelig voor bent. Onze kennis over het verhelpen van specifieke klachten met specifieke stoffen uit ons oorspronkelijke dieet staat overigens nog wel in zijn kinderschoenen, ik denk dat we de komende tijd nog veel vooruitgang zullen boeken. Welke specifieke stoffen in groente en fruit bieden nou bescherming tegen kanker bijvoorbeeld. En hoe kunnen we die kennis vervolgens benutten.

Duale status
Een andere complicerende factor in het onderscheid tussen medicijnen en voedingssupplementen is overigens dat bepaalde stoffen in beide vormen beschikbaar kunnen zijn. Visolie en glucosamine bijvoorbeeld bestaan als geneesmiddel en als voedingssupplement. Sommige politici zijn geen voorstander van deze duale status omdat ze het verwarrend vinden voor de consument. Ik hoop zelf dat er niets aan verandert anders verdwijnen er weer een x aantal voedingssupplementen van de markt voor mensen zoals u en ik die graag zelf beslissen hoe we onszelf gezond willen houden. Ik bedoel, dat visolie als geneesmiddel op de markt is voor specifieke hartklachten hoeft toch niet te betekenen dat ik het niet meer kan kopen omdat ik voldoende gezonde omega-3-vetzuren wil binnenkrijgen ter ondersteuning van mijn hersenfuncties?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten