donderdag 27 mei 2010

Probiotica, drankjes en supplementen

Danone heeft vorige week het gouden windei gewonnen voor het misleiden van de consument met hun probioticadrankje Actimel om de weerstand te verhogen. Helpen probiotica zoals Actimel en Yakult of in de vorm van capsules nou wel of niet?

Wat is het?
Het darmstelsel bevat bacteriën die gebruikt worden om voedsel te verteren en af te breken tot makkelijk opneembare voedingsstoffen. Het is dus belangrijk dat dit goed functioneert om te zorgen dat er geen tekorten onstaan aan bepaalde voedingsstoffen die men wel binnenkrijgt maar niet weet op te nemen. Bovendien zorgen deze goede bacteriën ervoor dat slechte bacteriën minder kans hebben om zich te vestigen en ziekten te veroorzaken. Daar komt voor een deel ook de weerstandverhoging om de hoek kijken. Probiotica is de verzamelnaam van bacteriën die een gunstige invloed hebben bij inname doordat ze de eigen goede bacteriën ondersteunen.

De gezondheidsclaims
De claim van het verhogen van de weerstand is een interessant voorbeeld van hoe de wetgeving zelf problemen voor de consument veroorzaakt die het beweerd te beschermen. Voor de werkzaamheid van probiotica bestaat namelijk bij allerlei darmklachten behoorlijk wat bewijs, zoveel dat zelfs het voedingscentrum wel durft te stellen dat probiotica helpt bij bepaalde darmklachten zoals constipatie of diarree. Maar dát mogen producenten van voedingssupplementen en voeding niet zeggen. Die mogen alleen stellen dat probiotica helpen om een bepaalde gezonde toestand in stand te houden of te verbeteren, niet dat het helpt om een ongezonde toestand te verhelpen. Raar maar waar, anders begeeft het zich te veel op het medische vlak. Als er dan ook enig bewijs is dat het helpt om de weerstand te verhogen, wordt dat maar aangegrepen om uit te leggen dat een product een gezonde werking heeft. Terwijl we dus eigenlijk de consument met darmklachten moeten bereiken en zeggen, probeer eens een probioticakuur van twee weken.

Drankjes of capsules
Het voordeel van drankjes is dat het gemakkelijk is en je vaak toch iets wilt drinken 's ochtends. Het voordeel van capsules is dat ze goedkoper zijn, dat ze hoger gedoseerd zijn en dat ze geen suiker bevatten.

Kwaliteit van probiotica
Er zijn in feite drie criteria die de kwaliteit van probiotica bepalen:
1) Dosering. Over het algemeen wordt aangenomen dat je minimaal 1 miljard bacteriën per dosering nodig hebt en dat hogere doseringen van rond de 30 miljard de darmflora beduidend sneller herstellen.
2) Leven ze nog? Welke maatregelen heeft de producent genomen om te zorgen dat de bacteriën niet al in de verpakking zijn gesneuveld of in de maag sneuvelen door het maagzuur? Een goede producent zal op zijn etiket of website uitleggen hoe hij ervoor zorgt dat de probiotica blijven leven en durft ook garanties te geven.
3) Welke stammen en soorten zijn er gebruikt. Van de ene stam is wel een werkzaamheid aangetoond en van een andere niet. Ze zijn zo verschillend als appels en peren. Ik heb wel eens van een producent gehoord dat er merken zijn die 8 soorten bij elkaar gooien in een sachet waarvan er maar 2 wetenschappelijk onderbouwd zijn. De andere zijn dan goedkope vullers om het aantal op te krikken of om te zorgen dat bij controle blijkt dat er nog voldoende bacteriën leven, sommige van die vullers kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen hogere temperaturen.

Probiotica en antibiotica
Tot slot nog de tip om na een anitbioticakuur ook zeker een probioticakuur te nemen. De antibiotica vernietigd niet alleen slecht bacteriën maar ook goede! En die kun je versneld weer op een gezond peil brengen door een probioticakuur. Succes ermee en hoort zegt het voort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten