dinsdag 10 augustus 2010

Calcium tabletten en aderverkalking

Onlangs verscheen er in de media een aantal berichten over een studie die is gepubliceerd in het Britisch Medical Journal waarin er een verband zou zijn tussen het gebruiken van calcium tabletten en aderverkalking. Het betreft hier een meta-analyse (een analyse van eerder gepubliceerde studies). Binnen het wereldje van voedingssupplementen wordt al heel lang gezegd dat het bij calcium van belang is om ook andere voedingsstoffen in te zetten.

Calcium en synergisten
De absorptie van calcium is mede afhankelijk van voldoende inname van vitamine D, magnesium en eiwitten. De juiste distributie van calcium in het lichaam is mede afhankelijk van voldoende vitamine K2 (zoals in het artikel in de Telegraaf en elders terecht wordt genoemd). Het is dus van belang om vast te stellen of men van deze synergisten wel voldoende binnenkrijgt. Het zou zo maar kunnen dat men wel voldoende calcium binnenkrijgt maar niet voldoende vitamine D of magnesium. Dan zit je dus de verkeerde supplementen te slikken.

Tekortkomingen van de studie
De meta-analyse heeft overigens wel wat tekortkomingen. Zo zijn de 15 studies die uiteindelijk gebruikt zijn geen van allen ontworpen om onderzoek te doen naar hart en bloedvaten. Gevolg is dat de ene studie meer parameters had vastgelegd dan de andere. Ook zijn de studies waarin naast calcium ook vitamine D werd toegediend expres uit de analyse gelaten. Tot slot gebruikten de verschillende studies verschillende vormen van calcium en verschillende doseringen.

Reguliere geneeskunde versus orthomoleculaire geneeskunde
Eigenlijk wordt het los innemen van calcium tabletten alleen geadviseerd in de reguliere geneeskunde. Hopelijk zullen zij zich naar aanleiding van deze studie wel verdiepen in de orthomoleculaire voedingsadviezen die bestaan voor het tegengaan van osteoporose. En hetzelfde geldt natuurlijk voor osteoporose patiƫnten, die kunnen zich altijd wenden tot orthomoleculaire therapeuten. Voor het behoud van gezonde botten of gewoon onderhoud zou ik als consument gewoon een multi nemen naast een gezond voedingspatroon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten